Dev Intersection 2015 - dag 6

Ook al ben ik inmiddels alweer een tijdje terug uit Las Vegas en inmiddels de jet-lag te boven, wilde ik jullie toch niet mijn laatste dag op Dev Intersection onthouden. Dit was namelijk de dag waar ik het meest naar had uitgekeken.

Ondanks mijn eerdere experimenten met IoT (dotnetFlix aflevering 3) waarbij ik mijn gas- en electriciteitsmeter liet ‘praten’ met het internet en wat andere simpele projectjes, had ik nog steeds niet echt het idee dat ik met IoT bezig was, zo had ik wel een koppeling met Azure gemaakt maar niet de IoT hub gebruikt, geen stream analytics toegepast en geen PowerBI. Dat was nou precies waar mijn laatste workshop over ging: IoT, Azure, PowerBI en dat aangestuurd met Node.js!

Gedurende de gehele dag werd ik meegenomen door Doug Seven en zijn team waarbij we in eerste instantie aan de slag gingen met een Particle Photon. Deze mini-module van $19 (zie foto waar hij bovenop een breadboard ligt) is in staat om out-of-the-box te communiceren met wifi en heeft een aantal digitale en analoge poorten aan boord waarmee je kunt communiceren. Plug ‘m in in je PC (of een andere USB power source) en je kunt gaan zodra je jouw particle hebt ‘geclaimt’ via hun cloud service.

Tijdens de workshop wordt uitgelegd dat je op verschillende manieren om kunt gaan met je devices, zo kun je rechtstreeks met het internet communiceren, of je kunt via een gateway-device werken. Zo doen wij dat ook deze dag: via onze pc. Gewapend met een text-editor (ik koos voor Visual Studio Code), de Johnny Five node module en de Particle-cli module, kon ik aan de slag met Node.js. Aangezien er geen ‘hello world’ te outputten was op de module aangezien er geen display op zit, moest een knipperend lampje het doen (dat mijn lampje in morse alsnog ‘hello world’ seinde, laten we maar even buiten beschouwing ;-)). Probeer overigens ook vooral het particle-cli commando ‘nyan’ en ik geef je alvast als tip dat je ook ‘particle-cli nyan off’ kunt doen zonder een reboot te geven.

Gedurende de dag kwamen we steeds verder met onze particles en koppelden we deze aan een SparkFun weathershield waarmee een simpel weerstation werd gebouwd. Door deze metrieken vervolgens met behulp van de Azure IoT node-module naar Azure te pushen en deze met een stream analytics job in een Power BI DataSet te gieten, kun je in Power BI vervolgens een mooi dashboard er overheen gieten. Let er hierbij op dat je om PowerBI als output voor je Stream Analytics Job te selecteren, je in de oude huidige Azure portal moet kijken!

Zie hieronder mijn resultaat met op de horizontale as de tijd en verticaal de temperatuur :-)

Al met al was dit een leerzame workshop waar je in korte tijd met een hoop informatie tot je neemt, en je de kans krijgt te werken met de mannen die hier achter zitten en ze vragen te stellen. Krijg je dus de kans om een workshop van Doug en de mannen te volgen: grijp ‘m! Kijk op hun github voor de code, guides en workshop planning.

Share Comments